16 Δεκ 2008

2009: Ευρωπαϊκό Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας

Από Γραφείο ΕΕ στην Ελλάδα

Στόχος του Έτους είναι να προωθήσει δημιουργικές και καινοτόμες προσεγγίσεις σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και να συμβάλει στην καλύτερη προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας (EΕΔΚ) αποσκοπεί να τονίσει τη σημασία της δημιουργικότητας και της καινοτομίας για την προσωπική, την κοινωνική και την οικονομική εξέλιξη. Δίνοντας έμφαση στη δημιουργικότητα και στην καινοτομία, η ΕΕ επιθυμεί να διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού ενισχύοντας το δυναμικό δημιουργικότητας και καινοτομίας σε όλους μας. Η ΕΕ θα προσφέρει ένα πλαίσιο για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και για την προώθηση της πολιτικής ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τους τρόπους αύξησης του δυναμικού δημιουργικότητας και καινοτομίας. Όπως και για τα προηγούμενα ευρωπαϊκά έτη, στα μέτρα περιλαμβάνεται η προώθηση εκστρατειών, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

«Τόσο η δημιουργικότητα όσο και η ικανότητα για καινοτομία αποτελούν θεμελιώδη γνωρίσματα του ανθρώπου – τα οποία είναι εγγενή σε όλους μας και τα οποία χρησιμοποιούμε σε διάφορες καταστάσεις και τόπους, είτε συνειδητά είτε όχι. Με αυτό το ευρωπαϊκό έτος θα ήθελα να γίνει εμφανές ότι οι πολίτες της Ευρώπης θα κατανοήσουν καλύτερα το γεγονός ότι με την προώθηση των ανθρώπινων ταλέντων και της ικανότητας των ανθρώπων να καινοτομούν, μπορούμε ενεργά να διαμορφώσουμε μια Ευρώπη προς το καλύτερο, να συμβάλουμε στην πλήρη ανάπτυξη τόσο του οικονομικού όσο και του κοινωνικού δυναμικού της», δήλωσε ο JánFigel’, Επίτροπος για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Κατά την έναρξη της ενημερωτικής εκστρατείας για το Ευρωπαϊκό Έτος 2009, τον ευρωπαίο Επίτροπο κ. Ján Figel’ θα συνοδεύουν ο κ. Mikel Irujo Amezaga, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, ως πρέσβεις του Έτους, ο καθηγητής κ. Edward de Bono – κορυφαία προσωπικότητα στον τομέα της δημιουργικής σκέψης και της καινοτομίας και ο καθηγητής κ. Karlhein zBrandenburg – καθηγητής τεχνολογίας των μέσων μαζικής επικοινωνίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Fraunhofer για την ψηφιακή τεχνολογία των μέσων επικοινωνίας (Digital Media Technology - IDMT), καθώς και ο κ. Jordi Savall – εκτελεστής συναυλιών, δάσκαλος και μουσικός ερευνητής.

Στη διάσκεψη τύπου, που θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 τοπική ώρα στις Βρυξέλλες, στο κτίριο Berlaymont της Επιτροπής, θα παρευρίσκονται τα μέλη της ορχήστρας Vienna Vegetable Orchestra (ορχήστρα λαχανικών), τα οποία θα επιδεικνύουν την ευρηματικότητά τους, καθώς θα κατασκευάζουν τα μουσικά τους όργανα για τη βραδινή συναυλία. Ως πρωτότυπο παράδειγμα δημιουργικότητας, η ορχήστρα θα παίξει μουσική με όργανα που έχουν κατασκευαστεί μόνον από λαχανικά. Η εναρκτήρια αυτή συναυλία θα αποτελέσει επίσης την επίσημη παράδοση της σκυτάλης από το Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου 2008 στο διάδοχο Ευρωπαϊκό Έτος 2009. Όλοι οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι προσκαλούνται να παρευρεθούν στη συναυλία, την οποία θα ακολουθήσει δεξίωση.

Το ΕΕΔΚ είναι μια οριζόντια πρωτοβουλία η οποία καλύπτει πολλούς τομείς, εκτός από τις πολιτικές εκπαίδευσης και πολιτισμού, περιλαμβάνονται και οι πολιτικές για τις επιχειρήσεις, την περιφερειακή ανάπτυξη και την έρευνα.

Η επίσημη τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα, στις 7 Ιανουαρίου, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής, κ. Jose Manuel Barroso και του Τσέχου πρωθυπουργού, κ. Mirek Topolánek. Όλα τα κράτη μέλη θα εκπροσωπούνται από τους ειδικά διορισμένους εθνικούς συντονιστές τους.

Με την προβολή του Έτους στα μέσα ενημέρωσης εγκαινιάζεται επίσης και ο δικτυακός τόπος http://www.create2009.europa.eu με τακτικά ενημερωμένες ειδήσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες ολόκληρο το χρόνο, με μηνύματα πολιτικού περιεχομένου ή διαφημιστικά, με εκθέσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων και με ξεχωριστές σελίδες για τους εταίρους του Έτους. Ένα ειδικό τμήμα θα αφιερώνεται στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στα κράτη μέλη.

Ζητήθηκε από διάφορες προσωπικότητες με εξέχουσες επιδόσεις στον τομέα της δημιουργικότητας και καινοτομίας να γίνουν Πρέσβεις του Έτους. Εικοσιπέντε περίπου δέχθηκαν, μεταξύ των οποίων ο κ. Esko Tapani Aho – πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, διάσημος επιχειρηματίας και συντάκτης έκθεσης της ΕΕ σχετικά με την καινοτομία, ο καθηγητής Bengt-Åke Lundvall, κορυφαίος ευρωπαίος ερευνητής στον τομέα της καινοτομίας, ο Sir Ken Robinson, προσωπικότητα διεθνούς κύρους στον τομέα της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, ο JonathanPaulIve, ανώτατος σχεδιαστής της εταιρείας Apple, ο Jean-Philippe Courtois, πρόεδρος της Microsoft International, ο καθηγητής Ernő Rubik, διδάσκων και σχεδιαστής του περίφημου κύβου του Rubik, και ο Radu Mihăileanu, ρουμανικής καταγωγής γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Οι πρέσβεις θα υποστηρίξουν το Έτος στις χώρες τους και παγκοσμίως και θα συμμετέχουν, όποτε είναι δυνατό, σε εκδηλώσεις ευρείας προβολής.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Έτους θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες έξι δημόσιες συζητήσεις για σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα και την καινοτομία ώστε να υπάρχει μια πλατφόρμα προβληματισμού και ανταλλαγής ιδεών που να συμβάλει στην πολιτική συζήτηση σχετικά με τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Τα θέματα που θα καλύπτονται θα είναι η πολιτισμική ετερότητα, ο δημόσιος τομέας, η εκπαίδευση, η κοινωνία της γνώσης, η βιώσιμη ανάπτυξη ή οι δημιουργικές τέχνες.

Για περισσότερες πληροφορίες (στην αγγλική γλώσσα):

http://www.create2009.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: