24 Μαρ 2010

Η Ευρώπη στο σχολείο σας: Η Επίτροπος κ. Ανδρούλλα Βασιλείου εγκαινιάζει την ευρωπαϊκή εκστρατεία για την «Άνοιξη της Ευρώπης 2010»


Η Επίτροπος κ. Ανδρούλλα Βασιλείου αρμόδια για την Εκπαίδευση, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης θα εγκαινιάσουν την εκστρατεία για την «Άνοιξη της Ευρώπης» 2010 αύριο (9:00) στις Βρυξέλλες. Η εκστρατεία, που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου, σκοπό έχει να ενθαρρύνει τα παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους γονείς τους να προσεγγίσουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον κορυφαία ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η οικονομική κρίση, η ανεργία των νέων, η κλιματική αλλαγή, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της φτώχειας.
Η Επίτροπος κ. Βασιλείου, που θα εγκαινιάσει εφέτος την εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Σχολείο στο Uccle στις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Βασικός στόχος είναι να ενθαρρυνθούν ακόμη περισσότεροι νέοι να εκφράσουν τις απόψεις τους για τη διαμόρφωση της σημερινής και της αυριανής Ευρώπης. Με ποιον τρόπο θα το καταφέρετε, όμως, εξαρτάται από εσάς. Θα μπορούσε να γίνει με μια ανοικτή συζήτηση στο σχολείο, με ένα διαγωνισμό, με διαδικτυακές συνομιλίες, με μηνύματα μέσω κειμένου ή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το σημαντικό είναι να μπορέσετε να εκφράσετε τις απόψεις σας και να εμπλέξετε και τους φίλους σας. Χάρη στις σημερινές τεχνολογίες είναι πια πολύ εύκολο να προβάλετε τις απόψεις σας».
Αύριο, η Επίτροπος θα συναντηθεί με μια ομάδα 16χρονων μαθητών από διαφορετικές χώρες. Θα της θέσουν ερωτήματα και θα εκφράσουν τις απόψεις τους για τις πολιτικές της ΕΕ. «Ελπίζω να το κάνω αυτό κάθε φορά που επισκέπτομαι σχολεία σε άλλες χώρες και όχι μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας» πρόσθεσε η Επίτροπος.
Στην περσινή διοργάνωση της «Άνοιξης της Ευρώπης» συμμετείχαν 6.500 σχολεία και ο αριθμός εφέτος αναμένεται να αυξηθεί.
Η εκδήλωση διοργανώνεται κάθε χρόνο από το ευρωπαϊκό δίκτυο Schoolnet, στο οποίο συμμετέχουν 31 υπουργεία παιδείας από την Ευρώπη και εκτός αυτής. Το δίκτυο έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η «Άνοιξη της Ευρώπης» προσφέρει στους καθηγητές μέσα και πόρους που τους βοηθούν να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο τους μαθητές τους πάνω στα ευρωπαϊκά ζητήματα, με καινοτόμο και δημιουργικό τρόπο.
Στο παρελθόν, διάφοροι Επίτροποι, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολιτικοί σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, καθηγητές και πρώην μαθητές έλαβαν μέρος σε ανοικτές συζητήσεις και σε διαδικτυακές συνομιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: