22 Μαΐ 2008

Διεθνές Συνέδριο για το Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου στη Θεσσαλονίκη



Πηγή: e-Emph@sis

Η Ευρώπη αλλάζει όλο και περισσότερο πολιτιστικά. Η διεύρυνση της ΕE, η απελευθέρωση των εργασιακών νόμων και η παγκοσμιοποίηση έχουν τονώσει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα πολλών χωρών, επιπρόσθετα όσο αφορά στον αριθμό γλωσσών, θρησκειών, εθνικών και πολιτιστικών υπόβαθρων που ήδη υπήρχαν στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, ο διαπολιτισμικός διάλογος έχει έναν συνεχώς αυξανόμενο σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ταυτότητας και ιθαγένειας.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου 2008 αναγνωρίζει ότι η μεγάλη πολιτισμική διαφορετικότητα της Ευρώπης αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Eνθαρρύνει όλους εκείνους που ζουν στην Ευρώπη να εξερευνήσουν τα οφέλη της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τις δυνατότητες εμβάθυνσης σε διαφορετικές πολιτιστικές παραδόσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τομέας Γλωσσολογίας και Διδακτικής του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο από 12 ως 14 Δεκεμβρίου 2008, με θέμα: «2008 Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου: συνομιλώντας με τις γλώσσες-πολιτισμούς».

Οι θεματικές ενότητες, οι οποίες θα επιτρέψουν στους συνέδρους να παρουσιάσουν και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους, είναι οι ακόλουθες:

* Διαπολιτισμός, πολυγλωσσία, πολυπολιτισμός και διδακτική των γλωσσών
* Γλωσσική πολυμορφία και εκμάθηση/διδασκαλία των γλωσσών-πολιτισμών
* Διδακτικές πρακτικές με τη συμβολή των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) για την ανάπτυξη/καλλιέργεια της δια/πολυ-πολιτισμικής συνείδησης

Οι γλώσσες εργασίας είναι η ελληνική, η γαλλική και η αγγλική. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τίτλο και περίληψη της ανακοίνωσής τους στην ελληνική και σε μια ακόμη γλώσσα του Συνεδρίου (300-350 λέξεις, με έως πέντε λέξεις-κλειδιά) συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα στον ιστότοπο του Συνεδρίου. Η προθεσμία για την υποβολή περιλήψεων είναι η 31η Μαϊου 2008.

Η συμμετοχή στο συνέδριο ορίζεται σε 100€ και ειδικότερα για τους φοιτητές σε 30€ έως τις 30/9/2008, ενώ ανέρχεται σε 120€ και 50€ αντίστοιχα μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στον ιστότοπο του Συνεδρίου, http://congres.frl.auth.gr/GR/index.asp

Το Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου αποσκοπεί κυρίως στην προαγωγή του διαπολιτισμικού διαλόγου ως διαδικασίας με την οποία όλοι όσοι ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να ανταπεξέρχονται σε ένα πιο ανοικτό αλλά και πιο πολύπλοκο πολιτιστικό περιβάλλον και στην ευαισθητοποίηση όλων όσων ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως των νέων, στη σημασία της ανάπτυξης ενεργού ευρωπαϊκής ιδιότητας του πολίτη που είναι ανοικτή στον κόσμο, σέβεται την πολιτιστική ποικιλομορφία και βασίζεται σε αξίες που είναι κοινά αποδεκτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη συμμετοχή της χώρας μας στο Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου, κάνοντας κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: